OM PADEL + REGLER

Vad är Padel?

Padel är den mest växande sporten i Sverige och Europa. Padel är enklare än både tennis och squash och kan spelas av killar, tjejer, gamla, unga. Det krävs inga tidigare erfarenheter av racketsporter för att utöva padel. Inte heller krävs det någon hög konditionsnivå då banan inte är särskilt stor och då man alltid spelar dubbel. Dessutom är skaderisken låg tack vare det mjuka underlaget av konstgräs som är fyllt med sand. 

Spelplan

En vanlig padelplan har måtten 10×20 meter och omges av väggar, på denna plan spelar man alltid dubbel. Baktill, och en bit på sidorna är det glasväggar. På resterande del av sidorna är det galler. Även väggarna får användas i spelet.

Planhalvorna avskiljs av ett nät, precis som i tennis. Serverutan är 5 meter bred och knappt 7 meter lång.

Padel kan även spelas i singel, men då spelar man på en mindre plan. Planen för singel är smalare och har måtten 6×20 meter.

Padelrack

Ett padelrack består inte av strängar som i exempelvis tennis och squash. Ett padelrack är gjord av kompositmaterial där slagytan har hål i sig. Att det inte är strängar gör att bollträffen inte får samma kraft och det blir en dovare träff.

Ett padelrack har normalt sett en tjocklek på knappa 4 cm. Avancerade spelare har ofta något tjockare/tyngre rack för att få mer kraft. Till nybörjare rekommenderas ett tunnare och lättare rack för att få mer kontroll.

Det finns i huvudsak tre olika former på padelrack: runda, diamantformade och droppformade. Bäst kontroll har de flesta med ett runt rack, därför rekommenderas det till nybörjare. Avancerade spelare ser man ofta med ett diamantformat rack. På ett diamantformat rack är bästa träffstället högre upp och spelaren får då mer kraft i sina slag. Racken som är formade som en droppe är ett mellanting och brukar rekommenderas till medium/avancerade spelare.

Boll

Bollen i padel är princip samma som en tennisboll, men något mjukare. Det finns regler för hur hårt trycket ska vara men spelar man på amatörnivå går det lika bra att spela med en vanlig tennisboll.

Skor

För att inte halka behöver man använda en sko som har lite mönster i sulan. Det finns specifika skor för padel att köpa men de är i princip samma som skor för tennis. De viktiga egenskaperna i dessa skor är att de har lite mönster samt att de ger bra stöd för fotleden.

SPELREGLER

Padel spelas i princip alltid i dubbel, alltså 2 mot 2. Padelracket ska alltid vara fastspänt runt handleden med ett band som sitter i rackets ände. Bollen bör vara en speciell padelboll som är avsedd för sporten.

Serve

För att börja spelet behövs en serve, den måste slås underhands och bollen ska slås i eller under midjehöjd. Bollen måste alltid studsa innan du slår iväg den och studsen måste vara bakom den vita linjen, mellan glasväggen och mittlinjen. Servern spelas diagonalt över till motståndarens sida och bollen måste först studsa i motståndarens serveruta. Efter studs får bollen gå i glasväggen på både motståndarens långsida och kortsida, ej i gallerväggen. Motståndaren får returnera bollen antingen innan eller efter väggkontakt, men tänk på att bollen endast får studsa en gång i marken. Om bollen slås direkt i vägg eller nät så är det servefel, man har alltid två servar på sig.

Poäng

Poängen räknas på samma sätt som i tennis. Första poängen kallas ”15”, andra kallas för ”30”, tredje för ”40” och den fjärde kallas för ”gem”. Om det står 40-40 så kallas det för ”deuce”, även kallat lika. Nästa par som vinner bollen har då ”fördel”, om samma par även vinner nästa boll blir det gem. Om paret som hade fördel förlorat bollen blir det deuce igen, game blir det när ett par har vunnit två bollar i rad.

Det första paret som vinner totalt 6 gem vinner ett ”set”, för att vinna ett set måste paret leda med minst två gem. Samma regler som i tennis. Om paren skulle hamna på 5 gem vardera (draw) spelas två ytterligare gem. Om det även skulle bli lika (6-6) efter dessa två ytterligare gem, kommer det behöva avgöras i ett ”tiebreak”. I ett tiebreak så spelas det först till 7 vunna poäng, även här måste man vinna med minst två poäng.

Kortfattade padelregler

 • På en vanlig plan (10×20) spelar man alltid dubbel
 • Poängräkningen är samma som i tennis
 • Linjerna på planen används endast vid serve
 • Serve ska slås underhands och studsa i motspelarens serveruta
 • Serve får studsa upp i glasväggen men om den studsar i galler är den felaktig, en serve får inte ta i nät
 • Man har alltid två servar på sig
 • Om bollen går direkt i motspelarens vägg så räknas den som ute. Bollen måste alltså studsa innan den tar i motspelarnas vägg. 
 • Man får spela volly (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa i glas/gallerväggar.
 • Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalva.
 • Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida. 
 • Man får smasha bollen i marken så att den studsar ut ur buren och det är ok att motståndaren springer ut ur buren och tar bollen innan den har studsat. 

Man förlorar bollen i padel om:

 • Bollen studsar två gånger på egen sida
 • Bollen slås i vägg innan golvkontakt
 • Bollen går i nät på egen sida
 • Bollen träffar dig eller din medspelare
 • Man gör ett dubbelslag
 • Man gör två servefel
 • Man slår bollen innan den gått över nät
 • Man rör nätet med kroppen eller med sitt rack

Man vinner poäng om

 • Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida
 • Motståndaren slår bollen i nät
 • Motståndaren slår bollen ut, dvs antingen direkt ut ur ”buren” eller direkt på en av dina väggar
  • Notera att det däremot är giltigt att smasha bollen i marken och den då studsar ut ur buren. Om bollen smashas utanför är det ok för motståndaren att springa utanför planen och ta bollen innan den studsat.
 • Motståndaren slår bollen i sitt eget galler
 • En motståndare träffas av bollen

Detaljerade regler padel

Reglerna i padel är i många fall likt tennisens regler men det finns några undantag, exempelvis regler angående väggarna.

Väggarna

Glasväggarna är alltid en del av spelet men det finns några regler för hur de får användas. När man ska ta emot en boll så kan man låta den studsa upp i glasväggen efter att den studsat på marken, bollen är då fortfarande levande. Man kan även använda sin egen glasvägg för att slå tillbaka bollen, det kan vara användbart om man hamnar i en trängd situation.

Gallret får bollen endast studsa upp på när man ska ta emot en boll. Bollen är då levande om den först studsar i marken och sen upp på gallret (detta gäller ej på serve). Om man slår bollen i gallret på sin egen sida så förlorar man bollen. På sin egen sida är regeln att man endast får använda sig av glasväggen.

Om en boll går direkt i motståndarens galler/glas, dvs inte studsar i marken först, så räknas bollen som ute.